ЗАПИС НА СЕРВІС
Київ: kyivstar 0677707960 vodafone 0506952299 lifecell 0636952299
Васильків: kyivstar +38 097 7771593 vodafone +38 099 7771593

Поліція любить штрафувати водіїв зі старими правами та розповідати, що такий документ підлягає обов’язковій заміні, але чи все так насправді.

За роки незалежності в Україні вже змінилося кілька типів посвідчень водія. Так, раніше водійські категорії були не розділені та існувало лише 4 категорії “А”, “В”, “С” та “D”.

Пізніше, у законі №586-VI прописали, що кожна категорія має свої підкатегорії “A1” для “A”, “B1” для “B” і так далі. За законом, водії з нерозділеними правами можуть обміняти права на нові з розподілом категорій на підкатегорії, повідомляє Дорожній Адвокат .

Водночас, поліція досить часто виписує водіям із нерозділеними категоріями штрафи за ч.2 ст.126 КУпАП. Така педантичність у співробітників поліції з’явилася після того, як штраф за їзду без відповідної категорії зріс із 510 грн до 3400 грн.

Варто зазначити, що в законі, який передбачає поділ категорій є словосполучення “може бути обміняне”, а не “повинен обміняти”. Тому якщо водія зі старими правами оштрафували за те, що він нібито не має якоїсь з підкатегорій, він може сміливо оскаржити це в суді, оскільки обмін прав є правом особи, а не її обов’язком.

У таких справах суди, як правило, знімають звинувачення з водія та скасовують штраф, який інспектор виписав водієві на місці зупинки.

Таким чином, звинувачення інспектора в управлінні транспортним засобом на підставі посвідчення водія, виданого до набрання чинності законом №586-VI, з не розділеними категоріями є протиправними. Накладений штраф у такому разі незаконний та підлягає скасуванню.

Джерело: uamotors.com

Опубліковано 04.02.2022 в розділі: Новини з мітками: , ,

Бажаєте завжди бути в курсі важливих і корисних новин про все, що стосується ремонту та обслуговування автомобілів?

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook!

© 2007-2023 ТОВ "Сіті Франс Сервіс"
Спеціалізований автосервіс PEUGEOT, CITROEN, DS, RENAULT, OPEL у м. Київ та м. Васильків

Ви довіряєте - ми виконуємо!

СПОНСОР

БФ Товариство – Разом за життя

УЧАСНИК

Общественная организация независимых предприятий автосервисов

ПЕРЕМОЖЕЦЬ

Рейтинг-акція

Ми в соцмережах і месенджерах:
Facebook | Instagram | Twitter | Foursquare | YouTube | Telegram | Viber